Aydın´da yer alan hukuk büromuzun web sitesinden sizler için bugün Boşanma Davasında 3. Şahsın GSM (Telefon) Dökümleri İstenebilir Mi? konusunu ele aldık, hemen inceleyerek bilgi sahibi olun! Özellikle zina suçu kapsamında gerçekleştirilen boşanma davasında telefon kayıtlarının istenmesi oldukça sık rastlanılan bir konudur. Peki, bu durum standart şekilde gerçekleşir mi? Bu anlamda aldatmaya konu olan üçüncü şahıs için telefon dökümlerinin çıkarılması yapılabilir mi?
Boşanmada zina söz konusu ise mahkemeye deliller ile ilgili olayın ispatlanması gerekmektedir. Aksi takdirde olay gerçek olarak kabul edilmeyecektir. Genel olarak bakıldığında GSM şirketleri sesli konuşmaların veya sms ile mesajlaşmaların kayıtlarını tutmamaktadır. Bu anlamda mahkeme dâhilinde talep olunsa dahi görüşmenin içeriği bilinememektedir.
Telefon Dökümü Almak Suç Mudur?
Hem Kişisel Verilerin Korunma Kanunu kapsamında hem de özel hayatın gizliliği ile ilgili olarak telefon içerisinde mevcut olmayan hiçbir konuşma veya mesajlaşma mahkeme kapsamında delil olarak bulunmaz. Çünkü GSM operatörleri bu görüşmelerin kayıtlarını tutmamaktadır. Haliyle telefondan silindi ise ulaşılması mümkün değildir.
Bu anlamda talep edilemeyeceği için suç sayılmaz. Fakat söz konusu zina davasında telefon kayıtları yasa dışı yollar ile veya casus programlar ile sağlanmaya çalışılırsa o zaman davacı taraf suçlu olarak da görülebilmektedir.
Boşanma Davasında Eşin Telefon Kayıtları İstenebilir Mi?
Hak olarak bakıldığında zina nedeni ile açılan boşanma davasında telefon kayıtları istenir mi? Aslına bakılırsa kişinin mevcut konuşmalarına ulaşma haricinde davacı taraf, bu kayıtların incelenmesini talep edebilmektedir. Fakat burada da dikkat edilmesi gereken bir konu olarak talep edilen durum kişinin telefonunun dinlenmesi veya konuşmaların içeriğine ulaşılması şeklinde olmamasıdır.
Bu konuda yapılabilecek tek şey boşanma davasında telefon kayıtları kaç yıl geriye dönük alınabileceğinin bilinmesidir. Geriye dönük silinmiş konuşma detaylarına ulaşılamaz. Bunun haricinde hangi numara ile ne kadar süre konuşulmuş, hangi tarih ve saatlerde konuşulmuş ve ne kadar sıklıkla konuşulmuş, bunların bilgisi mahkemece talep edilebilmektedir.
Boşanma Davasında Ses Kaydı Delil Yerine Geçer Mi?
Zina davalarında sunulması düşünülen delillerden biri de ses kayıtları olarak karşımıza çıkıyor. Bu kapsamda kişinin bilgisi ve rızası dışında yapılacak her türlü ses kaydı mahkemede delil olarak sunulamadığı gibi aynı zamanda da özel hayatın gizliliği kapsamında suç teşkil etmektedir.
Mahkeme Kararı İle Eski Telefon Konuşmaları Çıkar Mı?
Mahkeme kararı ile telefon görüşmeleri çıkmamaktadır. Bu anlamda GSM operatörleri özel hayatın gizliliği kapsamında kişilerin görüşmelerini kaydedemez ve yine aynı şekilde mesajlaşmalarını da depolayamaz. Aksi takdirde yaptırıma maruz kalırlar. Bu anlamda konuşma içeriğine ulaşılamaz fakat konuşma süresi gibi içerikler talep edilebilir.
Boşanma Davasında Whatsapp Kayıtları İstenebilir Mi?
Whatsapp yazışmaları hukuka uygun yollardan elde edilirse mahkemeye delil olarak sunulabilmektedir. Fakat bunun dışında kayıt istenmesi gibi bir durum söz konusu olmamaktadır. Bu anlamda mahkeme kararıyla telefon dökümü içerik kapsamında alınamayacağı gibi, yazışmalar da alınamamaktadır.