MENÜ

Boşanma Davasında Üst Mahkeme Hangisidir27.2.2025

Aydın´daki Elgit Hukuk Bürosu´nda bugün ziyaretçilerimiz için Boşanma Davasında Üst Mahkeme Hangisidir? sorunu ele aldık. Sitemizden hemen inceleyebilirsiniz. Boşanma davasında üst mahkeme hangisidir sorusu internet üzerinde en sık araştırılan konulardan biridir. Türk Medeni Kanunu’na göre, boşanma veya ayrılık davalarında yetkili mahkeme, diğer eşin yerleşim yeri veya mahkeme önünde son altı ay içinde birlikte yaşadıkları yer mahkemesidir.

Boşanma ile İlgilenen Mahkeme


Bu kanun maddesi ele alındığında, boşanma kararını veren tarafın, boşanmanın hangi mahkemede tescil edilebileceğini seçme hakkına sahip olduğu görülmektedir.
Eşin ikamet ettiği yerde veya son 6 aydır eşiyle birlikte yaşadığı yer mahkemesinde veya kendisi ikametgahını, yani yerini değiştirmişse o yer mahkemesinde boşanma davası açılabilir. Boşanmak isteyen eş ikamet ettiği yeri terk ediyor, boşanma dilekçesini sunmadan önce ikametgahını başka bir yere taşıyorsa, bu durumda boşanma dilekçesini yeni ikametgahının bulunduğu yerde ibraz edebilir.
Kanun Hükmünde Kararname ile geliri olmayan mali durumdaki kadın, kocasının ikamet ettiği ilde boşanma davası açma ve ayrılıkla ilgili ek masrafları ödeme yükümlülüğünden muaf tutulmuştur. Dolayısıyla boşanma davasında üst mahkeme hangisidir sorusuna ikametgâhta bulunan mahkeme olduğu yanıtı verilebilir.

Boşanma Nasıl Kesin Hale Gelir?

Eşlerin boşanmasına hakimin karar vermesi yeterli değildir, karar belirli işlemlerden sonra hukuken bağlayıcı hale gelir. Hakim, davadaki delilleri inceledikten sonra soruşturma aşamasının bittiğine karar verirse, bir sonraki duruşmada kararın verileceğini taraflara bildirir. Hâkim delilleri incelemiş, mahkemeye bildirilen tanıkları dinlemiş ve soruşturmayı gerektirecek bir husus kalmadığını görse mahkemeye verir. Duruşmada açıklanan karar kısa bir karar olup, sonrasında mahkeme boşanma kararını gerekçeli olarak yazar. Mahkeme kararından itibaren bir ay içinde gerekçeli karar verilmesi gerekir. Gerekçeli karar ile kısa karar çelişkili olmamalı, aynı olmalıdır.

Gerekçeli karar, davacının davayı neden açtığını, taleplerinin neler olduğunu, delil olarak sunduklarını ve davalının savunmasındaki beyan ve delillerinin neler olduğunu özetlemektedir. Ayrıca gerekçeli karar, mahkeme sürecinde yaşananların ve delillerin yanı sıra kararın gerekçelerinin bir değerlendirmesini içerir. Karar ayrıca, kararın dayandırıldığı delillere de ayrıntılı olarak değinmektedir. Görüldüğü gibi gerekçeli karar, kısa bir karardan sonra ayrıntılı olarak yazılan bir karardır. Gerekçeli karar verilmeden dosyanın tamamlanması için hiçbir usul ve yöntem uygulanamaz.

Boşanma davasında üst mahkeme hangisidir gibi konularda profesyonel bilgi edinmek istiyorsanız boşanma davası avukatları ile çalışmanız çok daha mantıklı olacaktır.

İlginizi Çekebilecek Diğer Makaleler

  • Boşanma Davası Islah Dilekçesi İle Islah Edilebilir Mi?
    Boşanma Davası Islah Dilekçesi İle Islah Edilebilir Mi? sorusu ile alakalı bilgilerin yer aldığı ELGİT Hukuk Bürosu´nun web sitesine hoşgeldiniz. ...
  • Miras Sözleşmesi
    Aydın´da yer alan Elgit Hukuk Bürosu´nun web sitesinde Miras Sözleşmesi konusu ele alındı. Konu ile alakalı merak ettiklerinizin tamamı için bu içeriği yakından inceleyebilirsiniz. ...
  • Bilişim Sistemlerinin Araç Olarak Kullanılmasıyla Dolandırıcılık
    Bilişim Sistemlerinin Araç Olarak Kullanılmasıyla Dolandırıcılık Yargıtay Kararı detaylarına Elgit Hukuk web sitesinden erişebilir ve bu alanda yaşanan her türlü sorun için uzman avukatlardan destek alabilirsiniz. ...
Whatsapp