Elgit Hukuk Bürosu değerli ziyaretçileri için bilgilendirmelere devam ediyor. Çekişmeli Boşanma Davasında İlk Duruşmada Neler Olur? sorusunun yanıtı için sitemizdeki bu içeriğimizi inceleyebilir ve hukuki destek için bizi arayabilirsiniz. Boşanma talebinde bulunan çiftler eğer çekişmeli boşanma davasına yanaşırlarsa bu durumda tek celsede boşanmak ne yazık ki mümkün değildir. Boşanma davasının ilk duruşmasında davanın şartları ve kişilerin ilk itirazları incelenmektedir. Bu noktada mahkeme tarafların tam olarak uyuşmazlık nedenlerini tespit eder. İlk duruşma süreci resmi olarak ön inceleme süreci olarak da geçmektedir. Aynı zamanda bu süreçte mahkeme davalıları anlaşmaya teşvik etmeye de çalışmaktadır. Ancak bu isteği taraflar kabul etmezse mahkeme süreci çekişmeli olarak devam eder. Her iki taraf ta bu mahkemede anlaşmalıya yanaşırsa bu kez dava türü değişir ve boşanma süreci daha kısa sürer.
Duruşma tarihinin taraflara ne zaman bildirileceği hakkında net ve kesin bir tarih bulunmamaktadır. Bu noktada mahkemenin yoğunluğu da oldukça önemlidir. Mahkeme yoğunluğuna bağlı olarak bir tarih belirler ve taraflara tebligat yollar. Mahkeme genellikle resmi boşanma dilekçesinin mahkemeye iletilmesinden yaklaşık 5- 6 ay sonra ilk duruşmayı gerçekleştirmektedir. Bu tarih net olmamakla beraber değişim de gösterebilir. Kişilerin ilk davada ön inceleme süreçleri sürdürülür. Bu sebepten dolayı da ilk mahkemede genellikle duruşma sonuçlanmaz. Duruşmanın hemen sonuçlanması için tarafların anlaşmalı boşanma kararlı vermeleri gerekmektedir. Çekişmeli boşanma davası ilk celsede biter mi sorusunun cevabı ise hayırdır.
Dava başladığında ilk olarak hâkim taraflara kimliklerini ve adreslerini sorar. Buna bağlı olarak da kimlik tespiti yapar. Daha sonra hâkim taraflardan anlaşma talep edecek ne anlaşmaya varılıp varılmama ihtimali olup olmadığını soracak. Anlaşmaya bağlı olarak da tarafların beyanına göre süreç değişecektir. Çekişmeli devam ederse dava süreci sonuçlanması daha sonraya kalacaktır. Hâkim tarafların dilekçeleri okuyarak taraflardan dilekçeyi yazdıklarına dair onay isteyeceklerdir. Bu aşamada taraflar karşıdan istedikleri nafaka ve velayeti belirteceklerdir. Her iki tarafın da maddi ve manevi istekleri hâkime beyan edilir. Hâkim bu beyanları dinler. Her iki tarafında isteği mahkeme tarafından dikkate alınır. Tarafların bu istekleri zabıtlarca resmiyete geçirilecektir. Çekişmeli dava tazminatı da bu süreçte not edilmektedir.
Kişilerin dava tarihinden ve saatinden önce duruşma yerinde mutlaka olmaları gerekmektedir. İlk duruşmada bir taraf gelmezse dava süreci de olmayan taraf hakkında yapılan işlemlere itiraz edemez. Eğer duruşmaya gelmeyen davacı tarafsa dosya işlemden kaldırılacaktır. Bu dosya işlemden kaldırılırsa ancak 3 ay içerisinde tekrar yeniletebilir. Ancak davacı böyle bir talepte bulunmazsa o zaman dava hiç açılmamış olarak kabul edilir. Bu nedenle davanın devam etmesi için davacıların davaya katılması gerekmektedir. Özet olarak çekişmeli boşanma davası ilk duruşmada hâkim yukarıdaki anlatılan bilgileri sormakta ve tarafları dinlemektedir.
Daha fazlası için Elgit Hukuk Bürosu´nun uzman avukatlarına danışabilirsiniz.