Kanunda açık düzenleme olmamakla birlikte basit şüphe yeterli olacaktır. Genişletilmiş el koyma için kuvvetli şüphe gerekmektedir. El koyma kararını ise hakim verecektir. Gecikmesinde sakınca bulunan hallerde ise savcı, savcıya ulaşmaması halinde kolluk amirinin yazılı emri ile yapılmaktadır.
Koruma tedbirlerinin amacı, genel olarak delillerin toplanmasını sağlamak, toplanmasına kadarki evrede delillerin karartılmasını önlemek ve şüphelilerin kaçmasını engellemektir. Koruma tedbirlerinin iki temel özelliği; araç olmaları ve geçici olmalarıdır. Koruma tedbirleri özgürlüğe yönelen tedbirler olduğu için ancak zorunlu durumlarda başvurulmalıdır.
El koyma yoluna itiraz yolu açık olmakla beraber hakim kararı olmadan el koymalarda el koymaya maruz kalan kişi her zaman hakimden bu konuda karar vermesini isteyebilmektedir. El koyma yasağı konusunda şüpheliler, sanık, tanıktan çekinme hakkı olanlar arasında olan mektup ve belgelere izin harici el koyulamayacaktır. El konan eşyanın ise elden çıkarması, eşyanın zarar uğrama tehlikesi veyahut değerinde esaslı ölçüde kayıt olması bu durumda hakim elden eşyanın çıkarılmasını isteyebilir, karar verebilir.
İspat aracı malvarlığı değeri veyahut müsadereye tabi olan varlığı değeridir. Genişletilmiş el koymanın kapsamı ise ilgili hükümde her türlü mal varlığını içine alacak şekilde düzenlenmiştir. Tedbir her suç için uygulanabilmektedir. Genişletilmiş el koyma yalnızca kanunlarda sayılı hallerde belirtildiği gibi uygulanabilmektedir. Aynı husus kayyım tayini için de geçerli olarak bilinmektedir.