Elektronik Para Sistemlerinin Yapısal Özellikleri (E-PARA) konusu için Elgit Hukuk Bürosu sizler için web sitesinde bu içeriği hazırlamıştır. Hemen web sitemizden tüm detaylara erişebilirsiniz.
Aklınıza takılan hukuksal anlamdaki sorunlar ve sorular için web sitemizde yer alan WhatsApp hattımız üzerinden bize ulaşabilir ve sorularınızı iletebilirsiniz.
Dünya üzerinde gelişen teknoloji ve bilişim anlamındaki ilerleme nedeni ile elektronik çağına geçmiş bulunuyoruz. Bu dönem içerisinde hayatımıza giren elektronik para sistemleri ağ tabanlı olarak çalışabilmekte, kart tabanlı olarak çalışabilmektedir. Farklı çalışma şekilleri bulunan elektronik paraların finansal anlamda bir çok firma tarafından kabul gördüğü biliniyor. Para geçmişten günümüze her zaman evrim geçirerek gelmiştir. İlk olarak takas yöntemi ile alışveriş hayatımıza girmiş ve ödemeler yapılmıştır, sonra bazı madeni paraların meydana gelmesi, ardından kağıt paraya geçilmesi, ardından bankacılık sistemlerine doğru ilerlemesi olmuştur. Bugün son dönemlerde hayatımıza giren ve teknoloji ile uyumlu bir şekilde çalışan elektronik para ile devam ediyoruz. Elektronik para günümüzde ödeme araçları ile ilgili olan en ama en yenisidir. İlerleyen zamanlarda kağıt paranın yerini alması muhtemeldir.
Uluslararası Ödeşmeler Bankası (BIS) ve Avrupa Merkez Bankası (ECB) kurumları elektronik para ile ilgili olan gelişmeleri izlemekte ve tüm gelişmeleri dünyaya rapor etmektedir. Elektronik paralarda bankaların hesaplamalarına ihtiyaç olmadan paranın değeri teknik bir elektronik ağıt ile depolanmakta ve bir kişinin veya kurumun diğerlerine bunun aracılığı ile ödeme yapabilmesini sağlamaktadır. Elektronik para aslında temelinde bir ödeme veya fon transferi olarak düşünülebilir. Transfer işlemi bankalar arası ödeme sistemlerinde başlatılır ve işletilir. Tüm işlemler elektronik anlamda ilerler.
Elektronik paralar elektronik olarak saklanabilen ve ödeme aracı olarak kullanılabilen paralardır.
E-paranın Temel Özellikleri
Elektronik paralar yeni değer birikim araçları yaratabilme fonksiyonların sahiptir. Sınır tanımaz ve herhangi bir merkez bankası tarafından kontrol edilemezdir. Bazı elektronik para tasarımlarına baktığımızda elektronik ortamda bulunan hesapların 3. kişilerin müdahalesi olmadan farklı bir kişiye direk transferinin yapılabilmesi sağlanmaktadır. Bazılarında ise mevduatların ve ödemelerin farklı para birimleri cinsi üzerinden yapılabilmesine de imkan bulunmaktadır. Eskiden yalnızca ticari mallar ile ilişkilendirilebilen bu durum geçmişin tam da tersinde günümüzde paraları, hüküme kararları ile tedavüle çıkaranlarda oluşmaktaydı. Arkalarında ticari mallar değil arzları kontrol altında tutulmakta ve hükümet desteği bulunmaktadır.
Hayatımızdaki yeri henüz daha yeni olan elektronik para için ilerleyen zamanlarda farklı bilgi ve detayları sizlerle paylaşacağız.
Aklınıza takılan ve merak ettiğiniz hukuksal anlamda her türlü soru için Elgit Hukuk Bürosu´na sitede yer alan numaraları üzerinden ulaşabilirsiniz.