Fatura alacakları için icra takipleri ve tahsili hususları ile alakalı "FATURA ALACAKLARI DAVALARI" ile alakalı bilgilendirme niteliğindeki bu içeriğimizi web sitemizden hemen inceleyebilirsiniz. Alacaklarla ilgili açılan davalara en sık fatura konu oluyor. Fatura alacakları davaları için kaynak gerekiyor. Sözleşme, herhangi bir belge ve haksız fiile dayalı borçlar ödenmediği takdirde mahkemeye ödenebilir olması için dava açılır.
Fatura alacakları davasının açılabilmesi için borcun vadesinin geçmesi gerekiyor. Ayrıca borçlunun borcu ödeme konusunda direnmesi şartı da davayı açmada aranıyor. Borçlunun borcu ödememe noktasında kusurunun olup olmadığı da detaylı incelenir. Fatura alacakları davalarına konu olan husus aslında bir sözleşmeye dayalıdır. Sözleşmeler tarafların ortak iradesine göre kuruluyor. Bundan dolayı taraflara borç yüklenir. Sözleşme kapsamında alacak tespit edilen tüm belgelere delil olarak bakılır. Faturalar önemli belgeler içerisinde yer alır. Bundan dolayı fatura ele alınarak alacak davası açılabilir.
Fatura Alacakları Davalarında Alacağın Talep Edilmesi İçin Hangi Şartlar Aranır?
Fatura alacağı davası açan bir kişi, karşı tarafın kanuni yollarla borcunu ödemesini ister. Fakat bunun için bazı şartlara bakılmaktadır. Faturaya dayalı alacak davası kapsamında şu şartlara dikkat etmek gerekiyor;
• Borcun vadesinin geçmesi,
• Borçlunun borcu ödememesinde kusurlu olmaması,
• Borçlu kişinin borcu ödeme konusunda zorluk çıkarması,
• Faturaya konu olan mal ve hizmetlerin davalı kişiye teslim edilmesi,
• Davacı tarafından mal ve hizmetlerin hangi yöntemlerle davalıya aktarıldığının belgesi,
• Faturaya karşı tarafın 8 gün içerisinde itiraz etmemiş olması,
• Ürün ve hizmetlerin sağlandığına dair ispat niteliğindeki deliller,
Yukarıda sıraladığımız hususlar, faturaya dayalı alacakların alınabilmesi için açılan davalarda geçerlidir. Böyle durumlarda borca dayanak olarak fatura gösterilebilir. Bir kişi, fatura dair alacakları olduğunu ispatlarsa kanunen haklı bulunur.
Fatura alacakları davalarında hangi mahkemenin yetkisi ve görevi olduğunun çok iyi bilinmesi gerekiyor. Mal ve hizmet değerine bakılmadan görevli mahkeme belirlenir. Fatura alacakları davaları, tüketici davalarından çok farklıdır. Çünkü buradaki konu bir alacaktır. Malın değeri küçük-büyük fark etmez davaya bakacak görevli mahkeme kesin olarak bellidir. Fatura alacak davası için görevli olan mahkeme Asliye Ticaret Mahkemesidir. Burada yetki belirlenirken borçlu olan kişinin yerleşim yerine özellikle bakılıyor. Borçlunun ikamet ettiği yerleşim yerindeki Asliye Ticaret Mahkemesi hem yetkili hem de görevli mahkemedir.
Fatura alacakları davaları; davaya konu olan ürün ya da hizmetin değer/tutarına bakmadan Asliye Ticaret Mahkemesi’nde görülür. Asliye ticaret mahkemeleri; tüm ticari davalarla ticari niteliğe sahip çekişmesiz yargı işlerine bakıyor. Asliye hukuk mahkemesiyle Asliye ticaret mahkemesi başta olmak üzere diğer hukuk mahkemeleri arasında yer alan görev ilişkileri, görevle alakalı usul hükümlerince uygulanıyor. Kamu tüzel kişilikler ve tacirler aralarındaki uyuşmazlıkları çözebilmek adına bir ya da birden çok mahkemeye başvurabilirler. İki taraf arasında aksi bir durum olmadığı sürece fatura alacakları davaları; Asliye hukuk ve Asliye ticaret mahkemelerinde görülür.