Hizmet Tespiti Davası Hukuki Danışmanlık hizmetlerimiz kapsamında sizlerin hizmetinde olduğumuz bir konudur. Hasgül Hukuk Bürosu olarak bu dava türlerinde en iyi hizmeti verebilecek uzman avukatlar ile çalışmaktayız.
İş mahkemeleri aracılığıyla işçilerin belli olan tarihler arasında sigortasız bir şekilde çalışması ile alakalı durum tespitinin yapılması amacı ile işverene ve SGK kurumuna karşı açılan davalar son dönemlerde EYT´nin ortaya çıkışı ile büyük bir artış içerisine girmiştir. Davalarda uzman bir avukat ile yola çıkmak davacı için oldukça önemlidir. Hizmet tespit davalarının kanun içerisindeki düzenlemeleri 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve GSS Kanunu’nun 86. maddesinin 9. fıkrasında yer almaktadır. İlgili kanun içerisinde yer alan hükme göre; "Sigortalının çalıştığı bir veya birden fazla işte, bu Kanunda yazılı şartları yerine getirmiş olmasına rağmen, kendisi için verilmesi gereken aylık prim ve hizmet belgesinin veya muhtasar ve prim hizmet beyannamesinin işveren tarafından verilmediği veya verilen aylık prim ve hizmet belgesinde veya muhtasar ve prim hizmet beyannamesinde kazançların ya da prim ödeme gün sayılarının eksik gösterildiği Kurum tarafından tespit edilirse, hastalık ve analık sigortalarından gerekli ödemeler yapılır.”
Hizmet Tespit Davası Açabilmek İçin Gereken Şartlar Nelerdir?
* İşçilerin işçisini çalıştırdığı firma içerisindeki kanuni olan yükümlülüklerini sağlayan firmada bulunması gerekir.
* Firmada görev yapan işçinin sunduğu bir hizmet olmalı ve bu hizmet ile alakalı ilişkinin de işverene ait olan firma kapsam çerisinde olması gerekir.
* Sigortasız çalışma, eksik prim olması gibi durumun SGK tarafından daha önceden tespit edilmemiş olması gerekir.
* İşçinin ilgili davayı 5 sene içerisinde açması gerekir. 5 senelik süre hizmetin geçtiği yılın sonunda başlamaktadır.
Bu dava türünde davayı işçi bizzat kendisi veya vefat etmiş ise hak sahibi kim ise o açabilir. Zamanaşımı süresi ile alakalı olarak ise işçinin sigortasız olarak çalıştığı son senenin bitimi ile birlikte 5 sene içerisinde davanın açılmış olması gerekir. Şayet işçi vefat ettiyse de murisin hak sahipleri bu davayı açabilmektedir.
Hizmet tespit davası sonucunda işçi açısından kazanılan süreler emeklilk hesabına prim gün sayısına ve sigortalılık süresine dahil edilecektir. Sizlerde uzman avukat desteği alarak bu davaları açmak istiyorsanız hemen Elgit Hukuk Bürosu´na başvurabilirsiniz.