MENÜ

İş Hukukunda Rekabet Yasağı16.7.2018

İş Hukukunda Rekabet Yasağı Sözleşmeleri Hakkında Bilmeniz Gereken Herşeye ELGİT HUKUK BÜROSU web sitesinden rahatlıkla erişebilir ve aklınıza takılan tüm soruları bizlere iletebilirsiniz.

Rekabet yasağı sözleşmesi

Çalışanların kendi işvereninin karşısına rakip olarak çıkma ihtimalini önlemek amacıyla yapılan bir sözleşmedir. Bazı işverenler, çalışanlarının işten ayrıldıktan sonra kendileriyle rekabet etme ya da zarara uğratma ihtimalini ortadan kaldırmak adına çalışanına rekabet yasağı sözleşmesi imzalatmak istiyor. Rekabet yasağı sözleşmesi bir yönüyle işverenin yaptığı işin geleceğini korurken, diğer yönüyle çalışanın iş bulmasını zorlaştırabiliyor.

Rekabet yasağı sözleşmesinin geçerli kabul edilebilmesi için işçinin, işverenin müşteri çevresi veya üretim sırları veya işverenin yaptığı işler hakkında bilgi edinme imkânı bulunmalıdır. Bu tür bir konuma ulaşmamış işçi ile rekabet yasağı sözleşmesi yapılsa da kendisi için geçerlilik taşımayacaktır. Kanun bu yolla normal işler yürüten, işyeri veya işle ilgili birtakım bilgilere ulaşsa da işverene rakip olamayacak kişilerin, rekabet yasağı sözleşmeleri ile çalışmalarının engellenmemesini amaçlamıştır. Her çalışanın imzaladığı rekabet yasağı sözleşmesine geçerlilik tanınması, çalışanların asla işten ayrılamamaları sonucunu doğururdu. Bu tehlikeyi gören kanun koyucu ancak gerçek anlamda bir rekabet riski varsa o zaman sözleşmeye geçerlilik tanıyor. İşverenler tarafından iş sözleşmelerine eklenmek suretiyle işçiler aleyhine getirilen rekabet yasaklarına sıklıkla rastlanmaya başlanılmıştır. Rekabet yasağının tüm iş sözleşmelerine girmiş olması bu maddenin işçi açısından uygulanabilir olduğu anlamına gelmemektedir. Mevzuat ve Yargıtay Kararları çerçevesinde bu yasağa bazı şartlar ve muhtelif sınırlamalar getirilmiştir.

Rekabet yasağının koşulları

Çalışanın fiil ehliyetine sahip olması, sözleşmede yazılı şekilde yapılması ve işverenin korunmaya değer haklı bir menfaatinin varlığıdır. Kanun’da rekabet yasağı sözleşmesinin yazılı şekilde yapılması emredici bir koşuldur. Yazılı olarak yapılmayan rekabet kaydı sözleşmeleri geçerli olmayacaktır. İşverenin korunmaya değer menfaati ise rekabet yasağı sözleşmesinin amacını teşkil etmektedir. İşverenin müşteri bilgileri, ürettiği malın formülleri, üretim tekniği bilgileri, işverenin korunmaya değer menfaatini oluşturur. Bu doğrultuda rekabet yasağı sözleşmesiyle asıl amaçlanan, çalışanın iş ilişkisi içindeyken işverenin işleri, müşteri kitlesi veya ticari sırları konusunda edindiği bilgileri iş ilişkisi sona erdikten sonra korumaya çalışmaktır. Bu aşamada aşağıda belirtilen kriterler dikkate alınmalıdır.

* Müşterileri Tanıma
* İş Sırlarını Öğrenme
* Bilgilerin Kullanılması Halinde İşverene Zarar Verme İhtimali

Rekabet yasağının ihlaline bağlı olarak cezai şart kararlaştırılması mümkündür. Bu şekilde işveren, eski çalışanı rekabet eden bir davranışa girdiğinde para talep edebilecektir. Böylece herhangi bir zararı doğmasa da çalışandan kararlaştırılan cezai şart tutarı talep edilebilir. İşverenlerin asıl amacı parayı elde etmekten çok bu yolla eski çalışanı caydırmak oluyor. Fakat çalışanların da bu tutarı ödeyerek rekabet yasağından kurutulma ihtimalleri bulunuyor. Hâkim, aşırı bulduğu cezai şart miktarını indirebiliyor.

Daha detaylı bilgi ve sorunlarınız için hemen İLETİŞİM sayfamızda yer alan numaralarımızdan bizi arayabilirsiniz.

İlginizi Çekebilecek Diğer Makaleler

  • İşe İade Davası Nedir?
    İşe İade Davası Nedir? Kimlerin Hakkıdır? gibi soruları sıkça almaktayız. Bu sorular ile ilgili bazı bilgileri sizlerle sitemizde paylaştık. Avukatlarımıza danışmak için çekinmeden sizde bizi arayabilirsiniz. ...
  • Yıllık İzin Alacağının İspatı ve Şartlatı
    Yıllık İzin Alacağının İspatı ve Şartlatı İle İlgili Önemli Bilgilendirmelere ait makale yazımızı inceleyebilir ve dilerseniz iletişim sayfamızdan bizlerden bilgi alabilirsiniz. ...
  • Adam Yaralama Suçları Nelerdir?
    Adam Yaralama Suçları Nelerdir? sorusunun geniş kapsamlı yanıtına yer verdiğimiz bu içeriğimizi inceleyebilir ve aklınıza takılan hususlarınız için Elgit Hukuk´tan destek alabilirsiniz. ...
Whatsapp