MENÜ

Kaçakçılık Suçları ve Cezaları06.03.2019

Kaçakçılık Suçları ve Cezaları için Elgit Hukuk Bürosu sizler için bazı bilgileri web sitesinden detaylı bir şekilde aktarmaktadır. Daha detaylı bilgiye erişmek isterseniz hemen bizi arayabilirsiniz.

Kaçakçılık suçu teşkil eden fiiller derli toplu bir şekilde 5607 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu’nun 3. maddesinde düzenlenmiştir. Kaçakçılık suçları ile ilgili uygulama yapılırken özel bir ceza kanunu niteliğinde olan Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu 5237 sayılı TCK’nın genel hükümleriyle birlikte değerlendirilmelidir.

5607 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu, aşağıdaki kaçakçılık suçları açısından uygulanmaz:

Silah Kaçakçılığı Suçu: Silah kaçakçılığı suçu, 6136 sayılı Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ile Diğer Aletler Hakkında Kanunu’nun 12. maddesinde düzenlenmiştir. 6136 sayılı kanun, 5607 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu’na göre özel kanun niteliğindedir. Suçun konusu da ayrı özellikler arz ettiğinden, silah kaçakçılığı suçu açısından 5607 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu uygulanmaz.

Uyuşturucu Kaçakçılığı Suçu: Uyuşturucu kaçakçılığı suçu, 5237 sayılı TCK’nın 188. maddesinde uyuşturucu madde ihracı veya ithali suçu olarak düzenlenmiştir. TCK’da suçun konusu açık bir şekilde uyuşturucu ve uyarıcı madde olarak belirlendiğinden, uyuşturucu madde kaçakçılığı suçu açısından 5607 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu değil, TCK 188. madde hükümleri uygulanacaktır.

Kaçak Tütün ve Alkol Üretme Suçu:
Ticari amaç olmaksızın, usule aykırı bir şekilde belli bir miktarda alkol veya tütün üretenler 4733 sayılı Tütün Ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun’un 8. maddesine göre cezalandırılmaktadır. Alkol veya tütün kaçakçılığı suçu, 5607 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu’nda cezai yaptırıma bağlandığından, bu kaçakçılık suçları açısından 5607 sayılı kanun uygulanacaktır.

Kültür ve Tarihi Eser Kaçakçılığı Suçu: Kültür ve tabiat varlıkları, 2863 sayılı Kültür Ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu ile koruma altına alınmıştır. Kültür ve tabiat varlıklarının yurtdışına çıkarılması “kültür ve tarihi eser kaçakçılığı suçu” olarak kabul edilmiş olup 2863 sayılı kanunun 68. maddesi ile yaptırıma bağlanmıştır. Bu kaçakçılık suçu açısından da 5607 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu uygulanmaz.

İlginizi Çekebilecek Diğer Makaleler

  • Fesada Uğratılacak Şekilde İmzalatılan Senet Emsal Karar
    Fesada Uğratılacak Şekilde İmzalatılan Senet Emsal Karar konusu içeren bu içerik Elgit Hukuk Bürosu web sitesinde yayımlanmıştır, hemen inceleyebilirsiniz. ...
  • İş Hukukunda Belirli Süreli İş Sözleşmesi
    İş Hukukunda Belirli Süreli İş Sözleşmesi Hakkında Bazı Bilgiler ve detaylar için sayfamızı ziyaret edebilir ve aklınıza takılan her türlü soru ve sorun için büromuzun avukatlarına danışabilirsiniz. ...
  • Motor Kazası Avukatı
    Motor Kazası Avukatı için nerede olursanız olun uzman avukatlarımız ile sizlere profesyonel hukuki destek sunmaktayız. ...
Whatsapp