Son dönemlerin gözde konusu Bitcoin ve kripto paralar alanındaki yayınlarımıza bugün " Kripto Para Borcunun Mahkeme Kararıyla İcra Edilmesi " başlığı üzerinden devam etmekteyiz. Bu içeriğimizde ilgili konu başlığına ulaşabilir ve konu ile alakalı bilgi sahibi olabilirsiniz.
Kripto paraların sözleşmelere konu olabilmesi ve diğer hususlar ile ilgili uzun zamandır Elgit Hukuk Bürosu kurumsal web sitesinde sizlere makaleler sunulmaktadır. Bu türdeki paraların sözleşme konusu olabileceği, icra takibi açısından kabul olabileceği ve diğer detaylara önceki yazılarımızda yer verdik. Kripto para olarak alacağınız mı var? Bu tür bir durum ile karşı karşıya kalanların mahkeme kararı olduğunda bu varlıkların alacakları olduğunda, alacakların kripto para, bitcoin ve türevleri olarak ifasına yönelik bir takip yolu olabilir mi?
Bitcoin ve diğer kripto paralar ülkemizde daha yasası çıkmadığı ve gerekli mevzuatlarda yer almadığından dolayı " PARA " olarak kabul görmemektedir. Maddi bir varlığı olmadığından 2021 senesi Aralık ayı itibariyle kripto paralar bir eşya olarak kabul edilmekte diyebiliriz. İcra İflas Kanunu´na göz attığımızda 32. maddede yer alan para alacaklarına ilişkin detay ve 24.maddede bulunan taşınır teslimine ilişkin hükümlere gidilemeyeceği sonucuna varıyoruz. Ancak bu alanda detaylı bilgiyi aktarabilmek için, güncel yasa ve mevzuatların incelenmesi, siz bu yazıyı okuduğunuz dönemde farklı olabilir. O nedenle hiç zaman kaybetmeden bu husustaki tüm sorularınızı uzman avukatlarımıza iletebilirsiniz.
KRİPTO PARA
Türkiye sınırları içerisinde gerek borsalardan, gerekse kripto para infulancerlerinde yaşadığınız tüm sorunlar için buradayız. İcra konusundan devam etmek gerekirse; ilama dayalı olan kripto paraların alacaklarının icra olması için bazı ihtimaller bulunur.
İcra ve İflas Kanununda yer alan 30.madde üzerinden hareket edilecekse, borç olduğu kabul edildiğinde, borçlu tarafın edinim ifası gerçekleşmez ise ve alacaklı işin yapılması amacı ile kendisine olan masrafların karşılanmak üzere işin tamamlanmasını isteyebilmektedir. İşin yaptırılmasındaki harcanan gider ve masraflar için icra müdürlüğünce karar verilmektedir. Bilirkişinin belirlenmesi ile kripto varlığın güncel değerine karşılık olan tutar, alacaklı tarafından yetkili makama verilmekte ve bu miktarla kripto paranın satın alınıp alacaklı hesabına aktarımı sağlanılır. Masraf olan tutar farklı bir ilama gerek olamdan borçlu kişiden haciz yolu ile sağlanabilmektedir. Kripto bedelini doğrudan ödeyemediği durumlarda ise borçlu kişinin malvarlığına haczedilmesi durumu söz konusu olacaktır. Konu biraz karışık gelebilir, konunun daha detaylı bir şekilde aktarımı, yaşanan hususa göre yorumlanabilmesi için avukatlarımıza ulaşım sağlayabilirsiniz.
Kripto paraların neredeyse tamamının çıkış birimine bakıldığında merkeziyetsiz olduğu gözlemlenmektedir. Kripto paraların özel kodlara sahip olan kullanıcıları kapsamında işlem yapılması bir bütünlüktür. Kripto paranın sahibi olan kişi istemediği halde sahip olduğu varlık üzerinde işlem yapmamaktadır. Tüm işlemler bu kriptolara sahip olan kullanıcıların iradesine bağlı olarak yapılmaktadır.
Merkeziyetsiz sistemlerin en önemli özelliklerinden birisi ise icra dairelerinin bu paraların saklandığı, sahip olunan hesapların üzerinde bir etkisi olamayacak olmasıdır. Borçlu kişiden gelecek olan kriptonun nerede saklanacağı önemli bir sorun olabilir. İcra dairelerinin ortada bir yasa, mevzuat ve kanun olmamasından dolayı kripto paraları saklayacakları varlıklar, hesaplar veya soğuk cüzdanları bulunmamaktadır. Kripto paraların haciz şerhi uygulanabileceği hesap yada müzakere gönderecek muhattap bir banka, kurumda bulunmamaktadır.