Mevsimlik işler çalışmalarında sadece yılın belirli dönemlerinde yoğunlaştırmaktadır. İşyerlerinde yapılan işler mevsimsel olarak tanımlanmaktadır. Örnek verecek olursak sadece yaz aylarında üretim yapan bir salça üretim fabrikası işini yılın belli bir döneminde gerçekleştirdiği için yapılan iş mevsimlik iştir.
Mevsimlik iş sözleşmeleri uygulamadaki yaygınlığına rağmen 4857 sayılı İş Yasası’nda düzenlenmemiştir. Bu nedenle mevsimlik iş sözleşmelerinin uygulaması Yargıtay kararları ile şekillendirilmektedir. Özünde çağrı üzerine çalışma tipindeki iş sözleşmesine benzemekle birlikte, mevsimlik iş sözleşmesinde işçinin çalışacağı dönemlerin belirli olması bu iki sözleşme arasındaki en önemli farklılığı oluşturmaktadır.
İş Kanunu’na göre; belirli süreli işlerde veya belli bir işin tamamlanması veya belirli bir olgunun ortaya çıkması gibi objektif koşullara bağlı olarak yazılı şekilde yapılan sözleşmeler “belirli süreli sözleşme” olarak yapılmaktadır. Bununla birlikte mevsimlik işçiler için takip eden dönemlerde sürekli tekrarlanan sözleşmeler, ilk yapılan sözleşme türüne bakılmaksızın “belirsiz süreli iş sözleşmesi” olarak değerlendirilmektedir. Örneğin belirli süreli sözleşme ile işe alınan mevsimlik işçinin, takip eden dönemlerde de çalışması ile sözleşmesi belirsiz süreli sözleşme olarak kabul edilmektedir. Mevsimlik işçi sözleşmesi için, Yargıtay kararı 11 ayı aşan çalışmaların mevsimlik iş olamayacağına hükmediyor. Dolayısıyla mevsimlik işler işin niteliği elverdiği ölçüde 11 aya kadar sürdürülebilmektedir.
Mevsimlik iş sözleşmelerinde veya diğer konularda yaşadığınız tüm soru ve sorunlar için bizi arayabilirsiniz. ELGİT HUKUK sizlere bulunduğunuz ilde profesyonel hizmet verir..