MENÜ

Sahte Fatura Kullanma ve Düzenleme Suçunda Yargılama24.06.2019

Sahte Fatura Kullanma ve Düzenleme Suçunda Yargılamaya dair bilgiler ve kısa içerikleri sitemizde sizlerle paylaştık. Eğer bir avukata ihtiyacınız varsa en doğru yerdesiniz. Firmamız bünyesindeki avukatlar işinin ehli uzman avukatlardan oluşmaktadır.

Faturalar konularda iş gerçek bir durumu yansıtmıyorsa, sahte faturadır. Sahte faturalar 213 sayılı vuk´un 359. maddesine göre gerçekte herhangi bir hukuki ilişki bulunmadığı halde düzenlenmiş olan faturalardır.

Yargıtay CGK-2014/366 Karar):

Sahte fatura düzenleme ve kullanma suçu, haksız kazanç sağlamak veya az vergi ödemek ya da hiç vergi ödememek suretiyle vergi kaçırmak için işlenen bir fiildir. Gerçek bir muamele veya durum olmadığı halde, varmış gibi düzenlenen belge sahte belgedir. Örneğin, satın alınmayan mal veya hizmetin alınmış gibi fatura tanzim edilmesi faaliyeti sahtecilik, düzenlenen fatura da sahte belgedir. Sahte olarak basılmış ya da mükellefin rızası dışında mükelleften elde edilmiş belgeler de sahte belgedir (VUK md.359).

Sahte faturaların düzenlenmesi ve suçlunun oluşması için de tanzim edilmiş olan sahte faturanın kanunda öngörülen zorunlu bilgileri içermesi gerekmekte olacaktır. Elinizde olan bir evrağın sahte fatura olarak sayılabilmesi için zorunlu olan bilgilerin o evrakta olması gerekmektedir. Hukuka aykırı olarak düzenlenen faturaların mutlaka aslının veya onaylı örneklerinin yargılanma dosyalarında olması gerekmektedir.

Bir takvim yılında birden fazla kere işlenen sahte fatura düzenleme veya kullanma suçu tek bir suç olarak kabul edilmeli, ancak zincirleme suç (TCK md.43) hükümleri gereği sanığa verilen ceza 1/4 ile 3/4 oranları arasında arttırılır. Örneğin, 2010 yılı içinde 30 sahte fatura kullanan fail, tek suç işlemiş gibi cezalandırılır. Ancak, verilen ceza zincirleme suç hükümleri gereği arttırılır

İlginizi Çekebilecek Diğer Makaleler

Whatsapp