MENÜ

Yabancıların Türkiyede Şirket Kurması30.5.2025

Aydın´da yer alan Elgit Hukuk Bürosu web sitesinde bugün sizlere Yabancıların Türkiye’de Şirket Kurması ile alakalı bilgi paylaşımında bulunduk, hemen web sitemizden inceleme yapabilirsiniz.  Yabancıların Türkiye’de şirket kurmaları pek çok avantajı beraberinde getirmektedir. Nitekim devletin yabancı yatırımcılara yaptığı destekler de günden güne artmaktadır. Buna bağlı olarak pek çok kişi, yabancıların ne tür hukuki süreçler izlemesi gerektiğini araştırmaktadır.
Yabancı uyrukluların Türkiye’de şirket kuruluşunu nasıl yapacağı, şirket türü olarak hangisini seçmesi gerektiği ve benzeri birçok detaya içeriğimizden ulaşabilir, tüm bu soruların hukuki zeminde nasıl cevaplandığını öğrenebilirsiniz.

Yabancılar Türkiye’de Şirket Kurabilir mi?



Evet, yabancı vatandaşlar da ülkemizde şirket kurulumu yaparak ticari faaliyetlerini bu şirket üzerinden sürdürebilmektedir. Bununla ilgili olarak Doğrudan Yabancı Yatırımcılar Kanunu (4875 sayılı Kanun) yürürlüktedir. Bu kanunda genel olarak; eşit muamele, yatırım serbestisi, yabancı yatırımcının özendirilmesi esasları benimsenmiş durumdadır.

Öte yandan yabancıların ticari faaliyetleri ve şirket kuruluşu yalnızca sözünü ettiğimiz 4875 sayılı yasaya değil; ayrıca 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu ve 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu hükümlerine de tâbîdir. Bunun dışında 4875 sayılı Kanunun uygulanmasına dair yönetmelik düzenlemesinden de bahsetmemiz mümkündür. Son olarak burada, ‘Yabancıların Çalışma İzinleri Hakkında 4817 sayılı Kanun’u da zikretmemiz gerekmektedir.
Şu alanlarda iş yapacak şirketler, kuruluş öncesinde ve ana sözleşmelerini belirlemeden evvel bakanlıktan ön onay almak durumundadır:

1.    Ticaret borsası şirketleri,
2.    Tarımsal ürünlerin lisanslı depoculuğunu yapan şirketler,
3.    Genel antrepoyla uğraşan şirketler,
4.    Varlık yönetim şirketleri,
5.    Serbest Ticaret Bölgesini kurmuş ve işletmekte olan şirketler,
6.    Teknoloji geliştirme bölgesi alanındaki yönetici şirketleri,
7.    Gözetim şirketleri,
8.    Bağımsız denetim şirketleri,
9.    Kart servisleri ve tüketici finans şirketleri,
10.    Faktoring şirketleri,
11.    Finansal kiralama şirketleri,
12.    Bankalar,
13.    Döviz bürosu işleten şirketler,
14.    Holding şeklinde kurulmuş anonim şirketler,
15.    Sigorta şirketleri.

Dolayısıyla yabancıların kuracağı şirketler kanun hükümleriyle tamamen uyumlu olmalıdır. Bu nedenle yatırımcılar; bu prosedürleri, yabancıların Türkiye´de şirket kurması konusuna yönelik olarak deneyim sahibi avukatların yardımıyla yerine getirmelidir.


Yabancıların Türkiye´de Kurabileceği Şirketler Hangileridir?


Türk Ticaret Kanununda muhtelif şirket türleri yer almaktadır. Şunu belirtmemiz gerekmektedir ki; 4875 sayılı yasanın esas almakta olduğu eşitlik ilkesi iktizâsınca yabancılar, Türklerin ülkemizde kurabileceği her türlü şirketi kurabilir.
Yani yabancılar açısından şirket türü noktasında herhangi bir sınırlama yoktur. TBK’da bulunan her şirket türünden uygun olanı tercih edebilirler.

Onlardan bazılarını ise şöyle ifade edebiliriz:

1.    Kooperatif şirketler,
2.    Adi şirket,
3.    Komandit şirket,
4.    Kollektif şirket,
5.    Sermaye Şirketleri,
6.    Şahıs Şirketleri,
7.    Sermayesi paylara bölünmüş olan komandit şirket,
8.    Limited şirket,
9.    Anonim şirket  .


Yabancılar Türkiye’de Nasıl Şirket Kurabilir?



Bununla ilgili şartlar şirket türüne göre değişiklik göstermektedir. Şirket türlerini, özelliklerini öğrenmek, içlerinden hangisinin size en uygun olduğuna karar verebilmek için, bir avukattan danışmanlık hizmeti almanız daha doğrudur.
Bununla beraber şunu söylemeliyiz ki; sermaye şirketi kurulumu, yabancılar için en avantajlı seçeneklerden biridir.

Resmi başvuru işlemleri öncesinde yabancıların şirket kuruluşu ile alâkalı olarak ön hazırlık yapılması gerekmektedir.

Bu noktada şirket türü belirlenmeli, fiziki ihtiyaçlar karşılanmalı, ana sözleşme faaliyetin ne olacağına bağlı olarak hazırlanmalıdır.

Bu sürecin ise muhakkak avukat yardımı ile takip edilmesi lâzımdır. Bunun için muhasebecilerle çalışmak son derece yanlış olup, şirketin detaylarına özel bir sözleşme hazırlanması ve süreç takibi için avukat desteği şarttır. Aksi takdirde meydana gelecek hatalar veya eksiklikler; yatırımların, harcanan zamanın ve kurulan hayallerin boşa gitmesi, her şeyin mahvolması ile sonuçlanabilir.
 

 

İlginizi Çekebilecek Diğer Makaleler

Whatsapp